Em feia especial il.lusió parlar d’aquest aliment. Forma part del meu llistat d’aliments que uttilitzo en el meu estil d’alimentació, i ben recomanat, quan s’escau, en consulta.
El fajol o blat sarraí, és un pseudoceral ja que no pertany a la família de les gramínies. Tal i com us vaig ensenyar a la fotografia de fa unes publicacions endarrere en l’instagram, pertany a una planta ben florida a l’estiu, que ens oferirà a la tardor el seu fruit.
És interessant per moltes de les seves propietats, però el que el fa ben especial, és que nutricionalment, és superior a un cereal, i alhora molt més ric en proteïna i no conté gluten, sent ideal per a persones que no en poden consumir per salut.
Conté midó i molta fibra, fent que el seu índex glucèmic sigui mitjà o inlcús baix.
És interessant menjar-lo també un cop cuinat i refredat per sota de 4 graus, durant un mínim de 24h, ja que conté fibra prebiòtica, molt saludable per a la nostra microbiota.
A més a més és ric en polifenols i quercetina, antioxidants relacionats amb la salut cardíaca, circulatòria i antiinflamatoris.
Contribueix a la bona mineralització gràcies al fòsfor, magnesi, coure i manganès.
A la cuina ens dóna força joc. Des de creps, pa, pastisseria…en un principi vaig pensar que us presentaria una recepta de pa fet de fajol, que és de les que més m’ha agradat fer, pel seu bon resultat. Val a dir que he arribat a fer pans similars a totxanes de lo consistents i durs que han quedat, però aquesta nova recepta, té gustativament i organolèpticament, un bon resultat.
Tot i així, crec que ho deixaré per un únic post, és una recepta força llarga d’explicar i de preparació més elaborada, i crec que pels qui no coneixeu aquest pseudoceral, uns bons creps, són més senzills de fer, i segur que us animeu més ràpid a preparar-los!
Doncs aquí van els ingredients pels creps:
– 1T de fajol en forma de farina
—> Per obtenir la farina, podeu triturar amb un molinet de cafè el gra de fajol, i el resultat serà exactament el mateix.
– Una mica de sal i pebre negre mòlt
– Oli d’oliva verge extra o bé oli de coco
– Un pessic de sucre de coco/ mel crua (opcional en cas de voler la recepta més dolceta)
– Un ou ecològic
—> Si volem fer la preparació vegana podem substituïr aquest ou, per la barreja de 6 cullerades d’aigua, amb llavors de xia. El seu mucíleg, prendrà al consistència de l’ou batut.
– 1T d’aigua o beguda vegetal
– Toppings: canyella, coco ratllat, germinats, alvocat, tahini (o pasta de sèsam)….això us ho explico en la preparació.
Nyam!
Aquesta recepta té dues versions: la dolça i la salada.
En cas que desitgeu fer una preparació dolça, recomano fer servir la beguda vegetal i l’oli de coco. I si fem la salada, l’oli d’oliva verge extra serà l’indicat.
Primerament, barregeu els aliments secs: la farina de fajol, la sal i el pebre (si la voleu fer dolceta, obvieu el pebre i ho podem canviar per una mica de canyella en pols i/o un pessic de sucre de coco, si encara us falta dolçor)
A continuació, l’ou o la barreja de llavors de xia i aigua, i seguidament, caldria que hi anéssiu abocant l’aigua (o la beguda vegetal) mica en mica.
És interessant deixar reposar una estoneta la massa abans de fer-la servir. Així anirà agafant cos i ens quedarà un resultat més bo.
Utilitzareu l’oli de coco (si feu la recepta dolça) o l’oli d’oliva (per a la salada), per pinzellar la paella antiadherent, d’aquesta manera no s’ enganxarà la massa del crep.
Amb l’ajuda d’una cullera o cullerot, aboqueu-hi la massa i espereu uns 3-4 minuts en girar-la perquè dori per les dues cares.
El gruix del crep, el determinarà la quantitat de massa que afegiu a la paella. Com més fineta, més lleugera i més facilitat per a doblegar-la.
És possible que el primer o segon crep no quedin com voldríeu. Aquests caldria reservar-los per vosaltres en cas que tingueu convidats, i sinó, ja us puc ben assegurar, que de gust estan escandalosament igual de bons!
Ara doncs ha arribat el moment dels toppings! És la part que m’agrada més de la recepta. És el moment en què afegirem tot allò que ens hi agradi per complementar el plat.
Si heu decidit que faríeu una crep dolça, podeu posar-hi canyella en pols o bé cacau, coco ratllat i alguna fruita o compota natural ben saludable. La veritat que els gerds són de la meva predilecció acompanyats de trossets de plàtan. Ostres quin gust al paladar!
Pels més llaminers, una culleradeta de mel crua per sobre, hi acaba de donar el toc dolç…no n’abuseu, per més mel que sigui, no deixa de ser un sucre!
Ara bé, si preferim la versió salada us recomano: tallets d’alvocat ben madur, fulles verdes, com per exemple la rúcula o els canonges, algun germinat deliciós o brots, olivada i tahini per amanir! Això si que és un bon esmorzar, dinar o sopar!
Animeu-vos i ja veureu que senzill que és!